Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun

Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun düzenlediği ilk dil kurultayı, aynı yılın 26 Eylül günü gerçekleştirilmiş ve bu nedenle 26 Eylül, ülkemizde 'Dil Bayramı' olarak kutlanmaya başlanmıştır.

25.09.2020 243

25-09-2020

 

Dil, toplumların ve milletlerin varlık sahasına çıkışının en büyük göstergesi, kültür ve medeniyetlerin yapıtaşı, bununla birlikte bireylerin kimlik ve kişiliğinin bir parçasıdır. Dil, o toplumu oluşturan bireylerle bir bütündür ve toplumu şekillendirmenin yanı sıra toplumun yaşayış tarzına ve ihtiyaçlarına göre de şekillenir.Toplumu ayakta tutan dinamiklerin başında gelen dil, topluma şahsiyet kazandıran en büyük unsurlardandır. 

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1931 yılında yaptığı bir konuşmada Türkçe'nin önemini şöyle vurguladı:

"Türk milletinin dili Türkçe'dir. Türk dili, dünyada en zengin, en güzel ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk Dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlâkını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor. Türk dili Türk milletinin kalbidir, zihnidir."

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Eylül "Türk Dil Bayramı" Mesajında;

"Kültür ve medeniyetin köşe taşı olan dil, hiç kuşkusuz bir milletin kimliğinin ve karakterinin en belirleyici unsurudur. Dolayısıyla dilini kaybeden bir toplumun diğer değerlerini koruması çok zordur." değerlendirmesinde bulundu.